Adventtikalenteri 2020

Kirjoittaja Essi Torkkomäk… 21.12.2020 - 14:08:40

Seurakunnan jo perinteeksi muodostunut adventtikalenteri on täällä taas! Tänä vuonna tutut ja uudet tuttavuudet jakavat kanssamme tärkeät joulukoristeensa. Ota seurantaan #someronsrkadventtikalenteri.

 

24.12.2020


25 vuotta sitten partion joulujuhlissa jokainen meistä sai vanupallon, pumpulia ja tilkun valkoista kangasta. Askartelin ohjeiden mukaan pikkuruisen Jeesus-vauvan ja paketoin hänet tyhjän tulitikkurasian sisälle.
Sen jälkeen olen joka joulu ripustanut tämän pienen joulupaketin kuuseen muistuttamaan siitä, mikä joulussa on tärkeintä.
Lilli-Irmeli Hintsa
pappi

23.12.2020

Vanhempani toivat tämän seimiasetelman Israelista joskus 25 v sitten.
Äitini löytää tämän tärkeimmän joulujutun komeronsa kätköistä joka jouluksi.
“ Nyt seimellesi seisahdan,
oi Jeesus, autuuteni”

Jaana Frankberg
suntio

22.12.2020

Jollei jouluna ole lunta, niin ainakin jouluna pitää olla jouluvaloja. More is more tässä asiassa, kaamos talttuu kunhan saa vaan valot paikoilleen kotiin ja pihalle. “ Nyt syttyy valot tuhannet”

Kirsi Parviainen

talouspäällikkö

 

21.12.2020

Seimiasetelma on kuulunut perheemme jouluun vuosikymmeniä.
Sen osat, talli ja hahmot, ovat itse puusta tehtyjä. Perinne on siirretty edelleen aikuisille lapsillemme.
Kotoa lahjaksi saatu seimiasetelma juhlistaa myös heidän omaa joulun odotustaan.

Jussi Härme

 

 

20.12.2020 Neljäs adventti

”Keneltä sai tähden Tuo katse pienokaisen
 Beetlehemin yllä loistaa tähti ikuinen…“
Emme kokoonnu laulamaan yhdessä perinteisiä kauneimpia joululauluja. Kirkonpenkit ovat tyhjiä.
Joulutunnelmaan virittäydyn kuuntelemalla youtuben kautta suomalaisten artistien esittämiä joululauluja. Mukana voin laulaa sujuvasti nuotin vierestä. Samaa harrasta ja lämmintä tunnelmaa kuin kirkossa satojen muiden laulajien kanssa en kuitenkaan voi kotona kokea. Yhteisöllisyys puuttuu.
Meidän perinne on joulukuusen koristaminen ulos eikä sisälle. Tänä vuonna pihapiirin valaistus on laajentunut havuseppeleen tuunaamiseen portinpieleen. Tästäkin tulee perinne.
”tulkoon rakkaus ihmisrintaan, silloin joulu luonamme on”
Taina Ruuhilehto
sisustusmyyjä, seurakunnan someaktiivi

 

19.12.2020

Tämä on meidän perheen lempijoulukoriste, jonka saimme lahjaksi ystävältämme. Lapset rakastavat
seimen pieniä hahmoja ja joka päivä ne muuttavatkin monta kertaa asetelmaa.
Toisinaan seimen äärellä on ruuhkaa, kun legohahmotkin saapuvat ihmettä katselemaan.
Kira Knuutila
seurakuntapastori

 

18.12.2020

Monet joulut valmistelin seurakunnassa keittäen puuroja ja huolehtimalla tiloista ja niiden koristeista. Kiitollisena niitä aikoja muistelen. Nyt jouluuni kuuluu sisareni Mirjan askartelemat koristeet ja hiljentyminen kuuntelemaan joululauluja. Joulukiireissä helpotuksen tuo Konsta Jylhän joululaulun sanat: Kuka kulkee nyt yksinään kalmistoon, kuka yksin näin kylmässä on? Pieni lapsonen vain, joka näin kiiruhtain... äidin haudalle valon hän suo.

Leila Sulander

 

 

17.12.2020

Erilaiset valot johdattelevat pikkuhiljaa kohti joulua. Olivat ne sitten kynttilöitä, jäälyhtyjä tai jouluvaloja.
Ne luovat rauhaisaa ja jouluista tunnelmaa jo pitkin joulukuuta.
Sytytän ensimmäiset jouluvalot aina viimeistään joulukuun ensimmäisenä
ja pian huomaankin, että on jo joulu
ja kaikkialla loistavat joulunvalot.

Emmi Teräväinen
isonen

16.12.2020

Toiset kuuset tuovat tuoksua tupaan, toiset kuuset eivät varista neulasiaan, mutta yhtä kaikki kuusi kuuluu jouluun.

Tämä kristallinen kuuseni ei ole suuren suuri, mutta silti sen oksat jaksavat kantaa lahjat.

Jouko Mäkinen seurakuntapuutarhuri

 

 

15.12.2020

"Päättynyt kaik’ on työ...”

Joulun kulisseissa tarvitaan paljon työtä. Tähän jouluun valmistimme mm. tähden seimelle.

Sen pääsee näkemään seurakunnan jouluikkunassa, Joensuuntie 5, loppiaiseen asti

Petri Mäkinen ja Esa Rasimus

erityisammattimiehet

14.12.2020

Kymmenen vuotta sitten, erään helteisen kesäpäivän iltana, löysin Roomasta joulukaupan. Sieltä toin varoen kotiin sinisen joulupallon. Sen voi avata ja silloin alkaa soida joululaulu: "taas toivotus hyvän joulun." Samalla hevoset ja reet alkavat liikkua. Nykyään joulupallo saa lastenlasten silmät loistamaan. Sitä tutkitaan vain rauhassa mummon sylissä❤️

Kirsi Härme

nuorisotyönohjaaja

 

13.12.2020

Enkelikello

Elävä liekki, liike ja iloinen kilinä herättää lapsen minussa. Lapsuudesta asti on enkelikello on ollut mukana jouluissani, mallit ovat muuttuneet  ja monelle olen sellaisen antanut lahjaksi.

Kuoromme aloitti syksyllä valmistautumisen joulukonsertteihin Lucia- laululla. Nyt kuoroversio saa odottaa muiden joululaulujen joukossa tulevia vuosia. Kolmantena adventtina on perinteisesti  laulettu Kauneimpia joululauluja. Joulu on kuorolaulun juhla-aikaa, mikä tunne saada laulaa Maa on niin kaunis konsertin päätteeksi, sopraanojen laulaessa viimeiset enkelimäiset säkeet.

 

Kansainvälisenä kuorolaulun päivänä toivotan Sinulle valoisaa Lucian päivää!

Mirja Honkanen

Someron Naiskuoro

 

12.12.2020

Tein postilaatikolle uuden kodin
ja nyt odotan toivorikkaana
valoisaa postia pimeyden keskelle.

Vielä ehtii laittamaan kortit jouluksi.
Pentti Manner
kappelineuvoston jäsen

 

11.12.2020

“Tähden, tähdistä kirkkaimman Mä toivoisin hohtavan taas joulunsanomaa”

Ikkunassani roikkuu Tammelan Intro työpajalta ostettu ja siellä tehty tähti. Se on joulukoriste jota jaksan pitää esillä pitkään joulun jälkeenkin, koska se valaisee tunnelmallisesti ja valo riittää television katseluun.

Anne Mäenranta

keittiötyöntekijä

 

10.12.2020

Näin sydämeeni joulun teen..  
Tänä jouluna saan laittaa kuuseeni erityisen koristeen. Sydämen, joka kuuluu muistojeni jouluun. Ihailin sitä aina lapsena mummulan joulukuusessa. Mummuni sai iäisyyskutsun toissa kesänä. Nyt tuo mummun koristesydän kaunistaa kuustani ja muistuttaa hänestä.  Kenen muistoa sinä vaalit sydämessäsi tänä jouluna?

Katri Tuori

diakoni

 

9.12.2020

Ostimme tämän Airamin joulukuusen sähkökynttiläsarjan, kun valmistauduimme viettämään ensimmäistä yhteistä jouluamme Kuopiossa v. 1990. Vaan kuinkas kävikään, sarjasta paloi ensimmäinen lamppu hyvin nopeasti. Varalamppu käyttöön mutta kohta paloi toinenkin eikä varalamppua enää ollut. Eikä sarjaan sopivaa varalamppua myöskään mistään kaupasta löytynyt. Ahdistus ja harmitus kasvoi. Ostinko sutta? Kikkailemalla saimme kuitenkin loput lamput palamaan mutta sarjaa ei voinut pitää niin paljon kuin halusimme. Lopulta saimme varalamppuja hankittua (myös suoraan valmistajalta) mutta lamppuja ole sen koommin myöskään palanut. Sarja on edelleen käytössä joulukuusessa mutta alkutaival ei unohdu koskaan.

Olli Salomäenpää

kanttori

 

8.12.2020 Jean Sibeliuksen päivä

Piano.
Ei se mikään joulukoriste ole, mutta siinä se seisoo paraatipaikalla olohuoneessa. Sen ääreen kokoonnutaan laulamaan yhdessä joululauluja tai hiljennytään kuuntelemaan toisen soittoa.
Pianon sointi kuusen kynttilöiden valossa on se, mitä mielessäni näen ja kuulen, kun ajattelen joulua.

Hyvää suomalaisen musiikin päivää!

Emmi Ali-Yrkkö
Somerniemen Musiikkiteatteri

7.12.2020

Kiiruun koulun valinnainen maatalousryhmä on monena vuonna joulunalusaikaan askarrellut jonkin havukoristeen. Tänä vuonna havuseppeleen teko osui koulun adventtikirkon yhteyteen ja pari 8.luokan seppelettä päätyikin kirkon ovelle.
Ikivihreästä kuusesta valmistettu seppele on meille myös oivallinen muistuttaja kristinuskon lupaamasta ikuisesta elämästä.
Olkoon se myös nöyrä kiitos ja kunnianosoitus itsenäisen Suomenveteraaneille ja sankarivainajille.
Risto Lindberg
lehtori

 

6.12.2020 Itsenäisyyspäivä

Lamminniemen päiväkuntoutuksen väkeä itsenäisyypäivän alla 2020 vas. Terttu Suvila, Toivo Suvila, Hanna Kotikoski, Vihtori Karikytö, Into Hurri, Teuvo Kotikoski ja Terttu Joro.

Pöydällä Teuvon veistämä Tuomaanristi ja karjalan käkiä. Sekä muita veteraanien veistämiä esineitä, osa puhdetöitä rintamalla.

Osa veteraaneista on aloittanut päiväkuntoutuksen pitkän tauon jälkeen. Keväällä annettiin ehdoton kielto kokoontumiselle koronan takia, nyt voidaan kokoontua pienellä porukalla. Osa näistä veteraaneista käy päivätoiminnassa kerran viikossa. Kuvassa eivät ole kaikki Someron veteraanit, vaan pieni ryhmä joka kokoontui itsenäisyyspäivää edeltävänä perjantaina. Tässä istutaan päivätoiminnassa ison pöydän ympärillä keskustelemassa lounaan jälkeen, edessä vielä ryhmätoimintaa, bingoa ja päiväkahvit. Toisten tapaaminen ja yhdessä touhuaminen virkistää paljon, yhdessä käydään kuntosalilla ja tuolijumpassa, osalla on vielä oma fysioterapia-hoitokin päivän ohjelmassa. Nämä päivät ovat tärkeitä, odotettuja. Virkistävät mieltä ja kroppaa.

Itsenäisyyspävä on tärkeä jokaiselle, eteenkin kaikille veteraaneille ja me nuoremmat arvostamme heitä hyvin korkealle ja olemme kiitollisia heille.

Kiitos itsenäisestä Suomesta.

Hyvää itsenäisyyspäivää!

 

5.12.2020

Himmelin äänetön pyöriminen katossa on miltei yhtä vangitsevaa kuin tuleen tuijoittelu. Jalat ylös sohvalle, muutama vihreä kuula tykö ja rauha on liki täydellistä.

Molemmat kuvan himmeleistä on omatekoisia. Pieni hämäläinen on jo aikojen takaa omakasvatetusta rukiista. Valohimmelin tein kun ne tulivat muotiin muutama vuosi sitten.

Kiitos sinulle joka toimit Kristuksen käsinä ja jalkoina, kuulevina korvina , laulavana suuna, lohduttavana olkapäänä, rinnallakulkijana tässä maailmassa!

Hyvää vapaaehtoisten päivää 2020

Essi Torkkomäki-Ryhtä vapaaehtoistyön ohjaaja

#someronsrkadventtikalenteri #kirkkosomerolla #someronseurakunta

 

4.12.2020

Kynttilän valo virittää joulutunnelmaan.

Mummin lapsille aikoinaan tuomat lumiukkolyhdyt
ovat nähneet monet joulunodotukset takanreunalla.
Tähtipallon kulta kimaltelee liekin loisteessa
samalla kun varjot leikkivät ympärillä.
Soile Selenius
keittiötyöntekijä

 

3.12.2020

"Hapsutonttu iloissaan,
kuusen vieressä toivottaa:
Hyvää mieltä kaikille ja
joulun tunnelmaa"

Kuvan koristeet ovat näkövammaisen käsityönään tekemät.
Hyvää kansainvälistä vammaisten päivää
Anna-Liisa Forsström
kanttori

2.12.2020

Tämän keramiikkaenkelini valmistin kurssilla joulun alla 2014. Meitä oli muutamia naisia vanhoista saunahirsistä rakennetussa tuvassa, jossa teimme erilaisia savitöitä. Välillä nakersimme piparia ja joimme glögiä.

Tunnelma oli iloinen ja välitön, joulua odottava.

 

Enkeli liittyy olennaisesti myös joulun suureen sanomaan:

”Älkää peljätkö, teille on syntynyt Vapahtaja.”

Heidi Sippo

diakoni

 

1.12.2020

Kuta pienempi on itse,
sitä isompi joulu tulee.
Tove Jansson

Pieni lapsenlapseni Hilda 11kk ihailee
valaistua joulupalloa.
Nina Siikjärvi
toimistosihteeri

 

30.11.2020

Meidän perheen joulun odotukseen kuuluu se, että koristeita otetaan pikku hiljaa esille. On ihanaa seurata, kuinka pienet poikani ovat innoissaan kun valoa tulee ikkunoihin ja joulukoristeita ilmestyy hyllyille.

Tämä enkeli pääsee ensimmäisten joukossa näkyvälle paikalle telkkarin viereen.

Osallistu enkeli-ikkuna haasteesen 30.11.-24.12.2020 Jaa kuva enkelistäsi ikkunassa hastagillä #enkeliikkuna #suojelusenkeli

Johanna Teräväinen varhaiskasvatuksen ohjaaja 

29.11.2020

“Nyt sytytämme kynttilän,

se liekkiin leimahtaa"

Tästä se joulunaika alkaa.

Adventtikalenterimme ensimmäinen

koriste on adventtikynttelikkö

ja sen meille esitteli

Lauri Marjamaa

nuorisotyönohjaaja