Armo

Hartauden päiväys

Olen tehnyt vuosikymmenet ihmisten auttamis-ja kohtaamistyötä. Suurena käsiteltävänä tunteena on usein syyllisyyden tunne. Erityisesti naiset tuovat esille riittämättömyyttä, syyllisyyden tunteita ja tuomituksi tulemista. Naisen asema tietysti jo historiallisesti nousee näissä pohdinnoissa ja monet peilaavat raamatunkin teksteihin arvoaan naisena. 

Raamatun kieli koetaan monimutkaiseksi ja tuomitsevaksi. Sanat synti, helvetti ja saatana herättävät ristiriitaisia tunteita. Synti sanan merkitys yksinkertaisuudessaanhan on , että kaikki teemme myös pahaa. Lämmin lohduttava sana on Armo.

 Armon tarkoitus on kasvattaa ihmistä hylkäämään pahoja tekoja ja valitsemaan asioita jotka ovat hyvän palveluksessa. Armo ja rakkaus on kristinuskon peruskäsitteistä suurimpia. Inhimillinen elämä perustuu anteeksi antamiseen ja anteeksi saamiseen, armoon ja rakkauteen. 

Syyllisyys on terve tunne jota tuleekin tutkia ja kuunnella. Onko syytä, että minun tulisi pyytää anteeksi tai hyvittää tekoni. Voi olla myös turhaa, kuormittavaa syyllisyyden tunnetta, jolloin on pysähdyttävä tutkimaan olenko nyt oikeasti tehnyt jotakin väärin. 

Varhaiset kristityt kuvaavat uskoa tienä, omana polkunamme, ei lakitekstinä. Tiemme ja tekomme voivat olla hyvin rosoisia ja ihmisinä voimme olla rikkinäisiä. Lohduttavaa on, että puusepän pojan, Jeesuksen matkassa kulki haavoittuneita särkyneitä tavallisia miehiä ja naisia. 

Tämä aika etsii ja oikeutetusti vaatii erilaisuuden hyväksyntää, ihmisoikeuksia. 

Juuri tätä Jeesus opetti. Muistona tästä esimerkiksi raamatun kohta, miten hän keskeytti  naisen kivitystilanteen. Se teistä joka ei ole syntiä tehnyt heittäköön ensimmäisen kiven. 

Väistämättä kaikki olemme keskeneräisiä ihmisinä ja silti Jumalan kuvia. 

 

Ps 13:6 Minä luotan sinun armoosi. Saan iloita sinun avustasi 

 

Oona Outi Ali-Yrkkö

Psykoterapeutti

Turun tuomiokirkko srk