Helatorstai

Kirjoittaja
Hartauden päiväys

Tällä viikolla vietämme Helatorstaita, 40 päivää pääsiäisen jälkeen. Tuon ajan Jeesus näyttäytyi seuraajilleen. Hänet oli ristiinnaulittu pitkänäperjantaina. Lankalauantaina hän lepäsi haudassa ja pääsiäisaamuna hän nousi kuolleista. Sitten hän ilmestyi monille.

Suru vaihtui iloksi, murhe riemuksi. Vapahtajamme elää. Hän on keskellämme. On hyvä olla hänen seurassaan. Hän ei ole jättänyt meitä, vaan on tullut luoksemme.

Helatorstai kertoo Jeesuksen taivaaseen astumisesta. Ulkonaisesti opetuslapset näkivät pilven vievän Jeesuksen korkeuksiin, kunnes hän hävisi näkyvistä. Kyseessä oli enemmän kuin lentokoneen lähtö kiitoradalta. Jeesus siirtyi tästä maailmanajasta tulevaan todellisuuteen, uuteen maailmaan, Jumalan ikuisuuteen, taivaan kirkkauteen ja säkenöivään kauneuteen.

Siellä Jeesus asettui Taivaan Isän oikealle puolelle. Valta ja ylistys kuuluu kolmiyhteiselle Jumalalle: Kunnia Isälle ja Pojalle ja Pyhälle Hengelle kaikuu kautta avaruuksien. Jumala on yksi Jumala kolmessa persoonassa. Isä on Jumala, Poika on Jumala ja Pyhä Henki on Jumala ja kuitenkin on vain yksi Jumala.

Olen verrannut tätä huoneeseen jossa on kolme ikkunaa. Ikkunoita on kolme, mutta yhteensä valo on yksi.

Helatorstain sanoma kertoo, että Jeesuksen työ näkyvässä muodossa päättyi maan päällä, mutta työ jatkuu näkymättömässä todellisuudessa. Hänen voimansa ja valtansa on rajaton, Kaikkivaltiaan Jumalan rajattomuutta.

Jeesuksen työ maailman pelastamiseki alkoi jo neitsyt Marian kohdussa. Silloin hän, ikuinen Jumala, otti olemukseensa ihmisyyden. Tuli luoksemme meitä auttamaan ja meidät pelastamaan. Tämä kertoo, että olemme Jumalan edessä arvokkaita ja hänelle hyvin tärkeitä koko elämämme ajan aina ikuisuuteen asti.

Jeesus syntyi, hän varttui, kasvoi mieheksi, toimi yhteiskunnassa rakennusmiehenä ja saarnaajana, yhteen aikaan opetti maan korkeimmassa oppilaitoksessa Jerusalemin temppelissä.

Sitten hänet ristiinnaulittiin. Hän kuoli ja haudattiin. Hän nousi kuolleista ja astui ylös taivaisiin, jota nyt helatorstaita vietämme.

Jeesuksella on kaikki valta taivaassa ja maan päällä. Hänen pelastuksensa koskee kaikkia ihmisiä. Hän on sovittanut koko maailman Jumalan kanssa. Jumalan rauha ja rakkaus tarjotaan jokaiselle ihmiselle.

Sanoma hänestä on vietävä eteenpäin. Jokainen ihminen erotuksetta, aivan jokainen, pääsee osalliseksi hänen suuresta rakkaudestaan ja armollisuudestaan, koska nyt hän on Isän luona taivaan täydellisyydessä ja tahtoo sinne koota myös meidät jokaisen.

Helatorstain näköalasta puhuu profeetta Daniel: 

Dan. 7: 13-14

Yhä minä katselin yöllisiä näkyjä
ja näin, miten taivaan pilvien keskellä
tuli eräs, näöltään kuin ihminen.
Hän saapui Ikiaikaisen luo.
Hänet saatettiin Ikiaikaisen eteen,
ja hänelle annettiin valta, kunnia ja kuninkuus,
kaikkien kansojen, kansakuntien ja kielten
tuli palvella häntä.
Hänen valtansa on ikuinen valta, joka ei katoa,
eikä hänen kuninkuutensa koskaan häviä.

 

Matias Roto
Rovasti