Kultainen sääntö

Kirjoittaja
Hartauden päiväys

”Niin kuin te tahdotte ihmisten tekevän teille, niin tehkää te heille.”  Kultainen sääntö. Yksi tulevan pyhän Raamatun teksteistä kertoo meille tästä Jeesuksen vuorisaarnassa antamasta säännöstä.

Kuullessani  tai lukiessani kultaisen säännön, minulle nousee usein mieleen ensimmäisenä eräs rippikouluhetki vuosien takaa.

Olin opiskeluaikanani kesätyöntekijänä rippileirillä. Leirillä, jossa oli vauhdikkaita nuoria ja meno sen mukaista niin hyvässä kuin pahassa. Välillä vauhti yltyi hieman liikaa ja silloin myös käytöstavat tuntuivat unohtuvan. Eräällä oppitunnilla näin pääsi käymään eikä opetuksesta meinannut tulla oikein mitään. Silloin toinen kesätyöntekijöistämme päätti, että nyt on aika puuttua tilanteeseen. Sen sijaan, että hän olisi pitänyt nuorille kiivaan palopuheen käytöksestä, teki hän jotain aivan muuta. Hän kirjoitti kultaisen säännön kartongille isoilla kirjaimilla. Hän käveli luokkatilan etuosaan ja mitään puhumatta kiinnitti kartongin seinälle ja käveli tilasta pois. Aluksi vaikutti siltä, että ei vaikutusta. Hetken kuluttua kuitenkin viimeinenkin häiriöksi ollut nuori hiljeni.

Tämän jälkeen käytiin hyvässä hengessä keskustelu siitä mitä tämä sääntö tarkoitti juuri sillä leirillä, sillä hetkellä ja mitä se mahdollisesti tarkoittaisi muissakin elämän tilanteissa.

Tänäänkin meidän on hyvä pohtia, mitä tuo käsky juuri tänään merkitsee? Mihin se sinua ja minua tänään ohjaa?

 

Katri Tuori

Diakoni