Lähimmäinen

Kirjoittaja
Hartauden päiväys

1. lukukappale: Ruut 1:8–11, 14–18

 

Kaksi naista kulki tiellä. Anoppi ja miniä. Leskeksi jääneitä. Nuorempi Ruut tuli Mooabista. Anoppi Noomi palasi kotikyläänsä Beetlehemiin. Siellä Noomi oli nuorena naitu Elimelekille.

Aikoinaan nuori pari oli lähtenyt Mooabiin. Nälänhätää pakoon. Kuivuu oli vaivannut. Satoa ei saatu. Oli haettava apua ulkomailta.

Mooabissa he saivat pari poikaa. Kauaa ei onni kestänyt. Mies kuoli, Leski ja orvot jäivät jälkeen.  Nälkä alati läsnä. Pojat kasvoivat, menivät naimisiin. Tulevaisuus näytti paremmalta. 

Perhettä kohtasi uusi suru. Pojatkin kuolivat. Jäi vain kolme leskeä: anoppi ja kaksi miniää. Surun mukana tuli myös puute. Noomi päätti palata juurilleen.

Miniät halusivat päästä matkaan mukaan.  Noomi valottia ongelmia. Suositteli näillekin koteihinsa palaamista uutta miestä etsimään.  Orpa suostui tähän, mutta Ruut takertui Noomiin. Hän seuraisi anoppiaan, tuli mitä tuli. 

Hän sanoi:

”Minne sinä menet, sinne minäkin menen, ja minne sinä jäät, sinne minäkin jään.”

Ruutilla oli syynsä. Hän oli kiintynyt anoppiinsa. Hänen elämällään oli uusi merkitys. Uusi yhteys, uusi usko.  Hän oli löytänyt Jumalan. 

Sinun kansasi on minun kansani ja sinun Jumalasi on minun Jumalani.”

Heikot olivat ennusteet. Kaksi leskeä matkalla. Tulevasta ei tietoa. Kuitenkin heillä oli enemmän: Luottamus Jumalaan ja  läheisin ihminen lähellä. Tämä riitti.  Niinpä  Ruut sanoikin:

”Missä sinä kuolet, siellä minäkin tahdon kuolla ja sinne minut haudattakoon.”

Luottamus ei antanut häpeää.  Jumala huolehti heistä.  Noomi palasi kotiinsa. Ruut meni naimisiin maataloon. Boos oli hyvä mies ja piti Ruutista huolta. Saivat pojan Obedin.  - Ja sitten - Obedin pojanpoika oli kuningas Daavid.

Daavidin kautta Ruut on Vapahtajamme Jeesuksen esiäiti. Kärsimysten kautta voittoon: Uskon varassa tulevaa kohti.  Jeesus syntyi Ruutin ja Daavidin sukuun. Jeesus on pelastus koko maailmalle, Jumala ja ihminen yhdessä persoonassa.

Matias Roto
Rovasti