Lahjat käyttöön

Kirjoittaja
Hartauden päiväys

Viime sunnuntaina liputettiin ensimmäisen kerran Tove Janssonin ja suomalaisen taiteen kunniaksi. Liputuspäivä sattui hyvin yhteen pyhäpäivän teeman kanssa. Sunnuntain tekstit puhuvat kristittyjen velvollisuudesta pistää Jumalalta saadut lahjat täytäntöön ja elää vastuullisesti.

Tove Jansson on kiistämättä henkilö, joka osasi hyödyntää lahjojaan. Hän oli monipuolinen taidemaalari ja kirjailija, mutta ehkä parhaiten tunnettu Muumien luojana. Monipuolisuutta ilmentää myös koko Muumilaakson väki: sieltä löytyy muumeja, hemuleita, niiskuja ja koko joukko kaikenkokoisia ja -näköisiä vieraita, joista jokaisella on omat ilonsa, surunsa ja ahdistuksensa.

Muumilaaksossa tavataan myös monenlaista lahjakkuutta. Joku tuntee kasvit ja postimerkit, toinen loihtii juhlavat eväät retkille, kolmas nikkaroi taitavasti lentohärvelit ja muut vempaimet, neljäs seurailee toisten touhuja rauhassa kalastellen. Erilaiset lahjat ymmärretään rikkautena ja kaikkein taidot ja tiedot ovat hyödyksi yhteisissä seikkailuissa. Mutta mikä kaikkein tärkeintä, jokaista laakson asukasta ja vierasta arvostetaan sellaisena kuin tämä on.

Voisikohan Muumilaakson esimerkki auttaa meitäkin etsimään lahjojamme ja toteuttamaan niitä arjessa? Omista kyvyistä on paljon enemmän iloa, jos niitä voi käyttää muidenkin hyväksi, mutta jo pienillä teoilla ja ystävällisillä sanoillakin voi ilahduttaa lähimmäistä. Tästä Paavalikin kirjoittaa sunnuntain toisessa lukukappaleessa: ”Jos antajalla on hyvää tahtoa, hänen lahjaansa pidetään arvossa sen mukaan, mitä hänellä on, eikä vaadita sellaista, mitä hänellä ei ole.”

Antamalla itse lahjoistaan voi lisäksi rohkaista muitakin antamaan omistaan. Näin hyvän kierre voimistuu ja yhteydestä syntyvä valo ja lämpö kantavat syksyyn kesän helteiden hiljaa väistyessä.

 

Annika Juurikka
Teologian ylioppilas Joensuusta