Siunattuja pakkaspäiviä

Kirjoitan tätä työpöytäni äärellä. Katson ikkunasta ja ulos ja näen lumikinoksia ja auringon paistetta. Tiedän, että Havuharjun mäki on täynnä laskijoita, kun työpäivän jälkeen ajan sen ohi kotiin. Eilen on kuulemma ajettu ladut Ämyrille, ja Rankkulassakin oli jo päästy hiihtämään. Luistinkauppa käy kovana nettikirpputoreilla. Talvi on tuonut tuulahduksen sukupolvia yhdistävästä kokemuksesta, se on tuonut iloa ja yhdessäoloa turvaetäisyyksin. Kaikkialla ulkona näkyy yhteinen jaettu riemu. Nuoret pojat kulkevat luistimien ja mailojen kanssa ja poskia puraissut pakkanen. He juttelevat iloisesti keskenään ja välillä lyövät lumenlohkareita mailoillaan. Niin minäkin olen tehnyt. Opetan lapsiani luistelemaan ja näen saman kiinnostuksen ja turhautumisen ristiriidan heidän kasvoillaan, jonka uskon itsekin kokeneen. Yritän ehtiä tänään hiihtämään. Jaloissani ja käsissäni, koko kehossani, lihasmuisti tapailee jo hiihdon liikkeitä. Pyhä Jumala, sinä, joka loit tämän kauniin maan, sinä, joka piirsit tämän lumisen luonnon, auta piirtämään nämä hetket myös mieleen. Herätä meidät elämään hetkessä Luojaa kiittäen ja elämästä yhdessä riemuiten.

Kira Knuutila

Someron seurakunta