Ystävä

Kirjoittaja
Hartauden päiväys

Osaatko nimetä parhaan ystäväsi? Ystävän kanssa jaetaan usein samankaltainen ajatusmaailma, elämäntilanne, harrastukset, ehkä perhetilanne, maailmankatsomus. Toisaalta paras ystävä voi olla täysin päinvastainen kuin itse on, ja kysyttäessä yhteisiä asioita löytyy vain muutama. Tärkeintä on yhteys, joka joskus voi olla selittämätön – pelkkä yhteenkuuluvuuden tunne tai jokin muu syy, miksi ihmiset viihtyvät toistensa seurassa. Ihmisen identiteetti on vahvasti sidoksissa ystävyyksiin. Vaikka ystävään olisi pitkäkin välimatka, yleensä hänen kanssaan jatketaan vaivatta siitä, mihin viimeksi on jääty.

     Nykyään saa lukea aika ajoin, miten monet ihmiset kärsivät yksinäisyydestä, ystävän puutteesta. Asiantuntijoiden mukaan ystävän kanssa vietetty aika lieventää stressiä, ystävät tukevat toisiaan ja vastoinkäymisetkin tuntuvat lievemmiltä, kun ne voi jakaa jonkun kanssa. Yksinäisyys heikentää ihmisten kykyä tutustua muihin ihmisiin ja tutkia maailmaa.

     Kodin kuvalehden artikkelissa 10.2.2011 viisi eri-ikäistä naista kertoo, mitä eläinystävä tuo heidän elämäänsä. Selma elää palvelutalossa Pirre-kissansa kanssa. Hän suostui muuttamaan sillä ehdolla, että kissa seuraa hänen mukanaan uuteen kotiin. Kolmekymppinen Heidi kertoo, miten Jeri-koira tuo jatkuvasti iloa hänen elämäänsä, ja toimii liikuttajana edistäen hänen terveyttään. Nelikymppisellä Paulalla on yli 20-vuotias hevonen, Prinssi, joka tuli hänelle varsana. Eläinystävien merkitys on näille kaikille naisille todella merkityksellinen, ihmisystävien lisäksi.

     Kukaan ei voi määrittää, millainen ystävä kenelläkin pitäisi olla. Se ystävä, jonka itsellesi valitset, on sinulle se tärkein. Pääasia on, että ystävä tuottaa iloa ja hyvää mieltä. Muista niin ihmis- kuin eläinystävääsi usein – hän on sen arvoinen!

  

Elina Lemberg-Kärki
luokanopettaja
Someron seurakunta