Häät

hääpari riisisateessa

Vihkiminen on elämämme suurimpia juhlahetkiä. Kristillisessä avioliittoon vihkimisessä sitoudumme Jumalan ja todistajien läsnä ollessa virallisesti puolisoomme.

Päästäkseen vihille luterilaisessa kirkossa vähintäänkin toisen puolison on oltava rippikoulun käynyt luterilaisen kirkon jäsen ja toisen on kuultava johonkin kristilliseen seurakuntaan. Jos toinen puolisoista ei kuulu mihinkään kirkkokuntaan tai on muun kuin kristillisen seurakunnan jäsen, ei kirkollista vihkimistä voida suorittaa. Tällaiselle parille voidaan muualla tapahtuneen (esimerkiksi maistraatti) vihkimisen jälkeen suorittaa avioliiton siunaaminen.

Ennen vihkimistä pitää suorittaa avioliiton esteiden tutkinta. Avioliiton tutkintaa voidaan pyytää  joko siltä seurakunnalta, jonka jäseniä kihlakumppanit ovat tai toinen heistä on tai maistraatista.

  • Tutkinnasta saa esteettömyystodistuksen.
  • Todistuksen saa aikaisintaan seitsemäntenä päivänä tutkinnan pyytämisestä.
  • Kun todistus esteiden tutkinnasta valmistuu, voitte noutaa sen keskusrekisteristä tai saada postitse ilmoittamaanne osoitteeseen.
  • Todistus on voimassa 4 kuukautta.
  • Todistus annetaan vihkijälle vihkikeskustelussa

Turun alueellisen keskusrekisterin seurakunnissa avioliiton esteiden tutkinta tapahtuu Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän toimitalolla (Eerikinkatu 3, Turku). Esteiden tutkinnan voi laittaa vireille joko käymällä yhdessä keskusrekisterissä täyttämässä esteidentutkintapyyntölomakkeen, sähköisesti tai postitse.

Keskusrekisterin palvelupisteessä voi asioida 5.10. alkaen arkisin klo 9–14. Flunssaoireisena ei saa asioida.

Samalla sovitaan ”kuulutuksista”, eli päivä, jolloin parin puolesta rukoillaan seurakunnan jumalanpalveluksessa.

Vihkiminen voidaan suorittaa seurakunnan tiloissa tai muualla. Vihkiaika varataan soittamalla Someron seurakunnan päivystävälle papille (p. 02-7214011). Toimitusvuorossa oleva pappi ottaa tämän jälkeen yhteyttä vihittäviin ja sopii käytännön asioista. Yleisin vihkipäivä on lauantai.

Jos vihkiminen tapahtuu seurakunnan tiloissa ja tilanteessa tarvitaan kanttorin palveluksia, tulee vihittävien ottaa yhteyttää kanttoriin musiikillisten asioiden selvittämiseksi.

Vihkimisessä tulee olla läsnä vihkiparin ja vihkijän lisäksi kaksi todistajaa. Tarvittaessa seurakunta järjestää vihkimiseen paikalle todistajat.

Lisätietoja