Lähetystyö

Kun seurakunnassa puhutaan lähetyksestä, kyseessä ei yleensä ole postitus. Lähetys on Jumalan työtä, johon hän ottaa ihmisiä työtovereikseen.

Jumala lähetti meille Poikansa, joka lähettää opetuslapsensa. Kristilliseen uskoon kuuluu sanoman levittäminen. Olemme saaneet Jumalalta niin paljon hyvää, että olisi väärin pitää se vain itsellämme. Siksi seurakunta lähettää lähetystyöntekijöitä. Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa heitä kuitenkin lähetetään ulkomaille niin, että seurakunnat tukevat lähetystyöhön erikoistuneita järjestöjä, jotka rekrytoivat ja lähettävät sopivia henkilöitä. Lähetystyötä tehdään myös tuottamalla kristillistä ohjelmaa radioon, televisioon ja internetiin sekä Raamattua kääntämällä ja levittämällä.

Lähetystyössä pyritään kristillisten seurakuntien syntymiseen ja kasvuun. Lähetystyöntekijät myös tukevat vaikeissa oloissa toimivia seurakuntia.  Monin paikoin lähetystyöhön kuuluu sairaanhoitoa, opetusta ja kehitysprojekteja, useimmiten yhteistyössä paikallisten kristittyjen kanssa.

Lähetystyö ei ole vain lähetystyöntekijän työtä jossain kaukana, vaan se on lähettävän seurakunnan työtä.  Kuka tahansa seurakuntalainen voi tukea lähetystyötä rukouksin ja vapaaehtoisin rahalahjoituksin.  Seurakunta tukee lähetystyötä myös kolehdeilla ja talousarviosta myönnettävillä varoilla.  Suomeen palatessaan lähetystyöntekijät vierailevat lähettäjiensä luona.

Someron seurakunta on sitoutunut tukemaan erityisesti Sari Kuittiloa joka on Suomen Lähetysseuran (SLS) työntekijänä Jerusalemissa, ja Kari Tynkkystä, joka on Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen (SLEY) lähettämänä Viron evankelis-luterilaisen kirkon (EELK) palveluksessa. He ovat Someron seurakunnan nimikkolähettejä. Sekä Koistisia Etiopiassa kehitysyhteistyössä Lähetysyhdistys Kylväjän palveluksessa

Lähetystyön yhdyshenkilönä Someron seurakunnassa on Lilli-Irmeli Hintsa, p. 044 7214012.

Kristuksen tuli kärsiä kuolema ja kolmantena päivänä nousta kuolleista, ja kaikille kansoille, Jerusalemista alkaen, on hänen nimessään saarnattava parannusta ja syntien anteeksiantamista.  Te olette tämän todistajat. 

Luukas 24: 46-48

Me olemme siis Kristuksen lähettiläitä, ja Jumala puhuu teille meidän kauttamme.  Pyydämme Kristuksen puolesta:  suostukaa sovintoon Jumalan kanssa. 

2 Kor. 5: 20

Someron seurakunnan nimikkolähetit

Koistisen perhe

Seikkailuun suostuneet

Olemme Koististen perhe eli äiti, isä sekä poika (s. 2018) ja tytär (s.2020). Olimme lähdössä syksyllä 2021 ensimmäiselle työkaudelle Etiopiaan, mutta tilanne Etiopiassa on kaoottinen ja ulkoministeriö kehoitti ulkomaalaisia poistumaan maasta, joten lähtömme on vähintäänkin siirtynyt. Kaikki suunnitelmat ovat toistaiseksi avoinna. Työmme painottuu maaseudulle maan itäosaan, joissa on hyvin vähän kristittyjä. Noin vuoden kestävän kielikoulun jälkeen olemme mukana tavoittavassa työssä, kehitysyhteistyöhankkeissa sekä paikallisen sairaalan työyhteydessä.

Meillä molemmilla on ollut kiinnostusta lähetystyöhön jo ripari-iästä lähtien, mutta avioliiton myötä lähetyskutsu vahvistui. Rukoilimme, että Jumala antaisi selvän merkin, jos meidän tulisi lähteä ulkomaille lähetystyöhön. ”Merkkiä” ei kuulunut, mutta eräs entinen lähetti kehotti meitä ottamaan yhteyttä lähetysjärjestöön ja niinpä käynnistimme prosessin samalla muuttaen rukouksemme muotoon, että mikäli meidän paikka ei ole lähteä lähetystyöhön, Jumala sulkisi ovet.

Hakuprosessi eteni hyvin, ja meidät valittiin Kylväjän lähetyskurssille, jonka kävimme keväällä 2020 Raamattuopistolla Kauniaisissa. Kurssin aikana kohdemaaksemme valikoitui Etiopia, jonne toivomme pääsevämme syksyllä 2021. Äiti on koulutukseltaan fysioterapeutti ja tanssinopettaja. Isä puolestaan on psykiatriaan suuntautunut sairaanhoitaja. Koemme, että omien ammattien lisäksi olisi hienoa hyödyntää myös muualla hankittua osaamista. Äidin toiveena olisi saada työskennellä lasten parissa ja isä käyttäisi mielellään luovuuttaan. Myös videotuotannon hyödyntäminen lähetystyössä kiinnostaa meitä.

Kuten arvata saattaa, moni asia on vielä avoinna; Milloin pääsemme lähtemään? Mitä tulemme Etiopiassa tekemään? Saammeko viisumeita ja työlupia? ja niin edelleen… Varmaa on kuitenkin se, että Jumala on kanssamme ja saamme luottaa Hänen johdatukseensa tässä seikkailussa, johon olemme suostuneet.  Meitä rohkaisee ilmoitustaulultammekin löytyvä raamatunkohta: Älä jätä elämääsi oman ymmärryksesi varaan, vaan turvaa koko sydämestäsi Herraan. Missä kuljetkin, pidä hänet mielessäsi, hän viitoittaa sinulle oikean tien. (Sananl. 3:5–6)

Asumme Tampereella ja valmistaudumme Etiopiaan lähtöön. Vaikka tarkkaa lähtöpäivää ei vielä ole tiedossa, kaipaamme jo nyt tukea ja siksi muodostamme meille lähettäjätiimiä (lähettäjärengas) ihmisistä, jotka haluaisivat olla kanssamme tässä seikkailussa. Jos sinulla heräsi mielenkiinto ja haluaisit kuulla lisää, mitä perheenä pääsemme tekemään ja kokemaan, liity mukaan lähettäjätiimiimme! Voit ryhtyä rukoilemaan puolestamme ja tukea taloudellisesti mahdollisuuksiesi mukaan työtä, jossa olemme mukana. Myös käytännön avulle saattaa olla tarvetta eteen tulevissa tilanteissa. Olemme kaikesta tuesta ja rohkaisusta kiitollisia.

Kylväjä toimii Etiopiassa Norjan luterilaisen lähetysliiton (NLM) kumppanina Etiopian Mekane Yesus -kirkon (EECMY) työyhteydessä.

 

Sari-Johanna Kuittilo

Minä ja koirani, Poju jonka adoptoin viime helmikuussa. Koira luo paljon yhteyksiä erilaisiin ihmisiin ja toimii myös terapeuttina. Olemme kohdanneet ja työstäneet jo useampia ihmisiä joilla oli koirapelko. Pojun kanssa tutustuen, pelko on muuttunut koiramyönteiseksi ja avannut välillä isompiakin lukkoja ihmisten elämästä. Olen Sari-Johanna Kuittilo, diakoni ja työnohjaaja, alun perin kotoisin Uudestakaupungista. Työskentelen diakonian ja psykososiaalisen työn asiantuntijana Lähi-Idässä. Asemapaikkani on Jerusalem, Lähetysseuran Felm-keskus, jossa myös asun. Työnohjauksia teen yksilö- ja ryhmäohjauksina paikallisisille kumppaneillemme ja eri sidosryhmille. Se on myös silta mikä mahdollistaa kutsua eri paikallisia toimijoita yhteen; jakamaan, rakentumaan ja vahvistumaan yhteisen vaihtopöydän äärellä. Toimin paikallisen kirkon Pyhän maan ja Jordanin luterilaisen kirkon diakoniatyön asiantuntijana, tukemassa, rakentamassa ja vahvistamassa paikallista diakoniatyötä. Osana työtäni on luoda koulutusta diakoniatyön merkityksestä ja hengellisen kasvun matkasta. Saan paikallisista seurakunnista ja kumppaneiltamme pyyntöjä sielunhoitoon ja kriisi-traumatyöskentelyyn.

Osan työstä teen täällä Felm keskuksella ja osan ulkopuolella. Liikun siis paljonkin eri kaupungeissa ja kylissä. 

Opiskelin Pieksämäen Sisälähetysseurassa diakoniksi. Suomessa toimin diakoniatehtävissä viitisen vuotta. Sinä aikana sain sydämelleni lähteä lähetystyöhön. Lähetysseuran lähetyskurssin jälkeen sain kutsun Israeliin diakoniatehtäviin vuonna 2005.

Mottoni: "Sydän Jumalalle, käsi lähimmäiselle.”

 

 

 

 

 

 

 

Kari Tynkkynen

Kari Tynkkynen on kokenut lähetystyön­tekijä. Työkausia on takana niin Afri­kassa kuin Virossa. Kari on sekä Sambiassa toimivan LECA kirkon että Viron kirkon pappi.

Vuosina 2005-2016 Kari toimi Ridalassa ja Martnassa sekä Paiden seurakunnan kirkkoherrana vuosina 2014-2016. Nii et Kari räägib hästi eesti keelt 😊

 Muutaman vuoden kotimaanjakson jäl­keen Kari koki jälleen voimakkaan kutsun lähetystyöhön ja Kari kutsuttiin työhön Viroon, tällä kertaa länsi-Viron rovastikunnan alueelle. Asuinpaikkana alkuvaiheessa on Haapsalu. Kari toimii rovastikuntapappina ja kiertää seurakunnissa saarnaamassa, kouluttamassa ja opettamassa. 

Lähetysjärjestönä Karia lähettämässä ja tukemassa on Evankelinen lähetysyhdistys – ELY ry. Yhdistys tekee lähetystyötä erityisesti lähialueilla, Virossa ja Venäjällä. Virossa tuemme Karin lisäksi mm. Anna Makeevan työtä Sauella, Lähetyskuoroa sekä Tartossa Maarian seurakunnan perhetyöntekijää Lea Saarta ja Tarton Perhekeskusta. Yhdistyksen toiminnasta lisätietoa löytyy kotisivuilta www.evankeliset.net