Siikjärven salin alttarille uusi alttariliina

Kirjoittaja Essi Torkkomäk… 10.09.2021 - 14:05:11
Anja Känkänen Siikjärven salissa alttarin edessä
Anja Känkänen Siikjärven salin alttarin ääressä 8.9.2021 uuden alttariliinan luovutuspävänä.

Anja Känkänen, Someron seurakunnan entinen diakonissa ja pitkäaikainen vapaaehtoistyöntekijä päätti koronasulun aikana käyttää ajan hyödyksi ja nypläsi Siikjärven leirikeskuksen salin alttarille alttariliinan. Ajatus alttariliinan nypläämisestä oli elänyt jo pitkään, hänen työaikanaan pitämillä veteraanien leireillä alttarin virkaa toimitti tavallinen pöytä, joka oli verhottu vihreällä kankaalla. Nyt koronasulkujen aikaan nypläystyö tuli jälleen ajankohtaiseksi, kun päivät piti viettää kotona. Nypläyksessä malli eli mynsteri, kiinnitetään nypläystyynyn rullaan ja siihen nuppineuloilla kiinnitetään nypyläparit, joihin lanka on puolattu. Nypylöitä töissä voi olla kymmeniä. Työ ei ole mitään kiireisen ihmisen hosumista, jokainen piste eli lyönti kiinnitetään nuppineulalla mynsteriin. Tätä työtä Anja kertoo tehneensä ajatuksella ja rauhallisesti. Siikjärven salin alttariliinan reunaa kiertääkin taidokas ristiaiheinenpitsi. Alttariliina ja sen pitsi ovat puhdasta pellavaa. Pitsin malli on ollut Anjalla käytössä jo pidempään, esimerkiksi seurakuntakeskuksen kokoushuoneen ison valokuvasuurennoksen edessä on toinen saman aiheinen liina. Mallin hän muistaa saaneensa Pirjo Poutalalta Someron kansalaisopiston nypläyskurssilla.  Anja Känkänen aloitti nypläämisen viisikymmentäluvulla kurssikaverinsa innoittamana. Ensimmäisen oman nypläystyynyn hänelle valmisti veljensä Kalle Pirttilä ja siinä on vuosiluku 1957. Välillä perhe ja työ veivät suuremman huomion ja nypläystyyny oli pitkään vintillä, mutta muutettuaan keskustaan nypläys on jälleen palannut mieluisiin käsitöihin. Nypläyspiiriä Anja kaipaa, yhdessä mallien ratkominen onkin oiva tapa tälle käsityölle.

Alttariliina otettiin käyttöön veteraanien virkistyspäivänä 8.9.2021.

Someron seurakunta kiittää sydämellisesti Anjaa upeasta alttaritekstiilistä ja toivottaa hänen elämäänsä Jumalan siunausta.

Ristiaiheinen nyplätty pitsi alttariliinassa.
Yksityiskohta nyplätystä pitsistä.