Kyllä Jeesuskin diggaa Tuomastaan Eija Komun esitelmä Juice Leskisen laulutekstien uskonnollisesta problematiikasta.

Kirjoittaja Essi Torkkomäk… 20.04.2022 - 09:55:03

Juice Leskinen, usko ja uskonto

Juice Leskistä (1950-2006) on sanottu suomirockin isoisäksi. Hänen kiinnostuksensa suomen kieleen oli intohimoinen, ja hän käytti sitä virtuoosimaisella tavalla. Hän on sanonut, että lauluja kannattaa tehdä vain neljästä aihepiiristä: ihminen, ihminen ja toinen ihminen, ihminen ja yhteiskunta sekä ihminen ja usko.

Juice Leskinen sanoi uskolle ”kyllä”, mutta uskonnolle ”ei”. Hänen käsityksensä mukaan kahta ihmistä suurempi yksikkö ei voi toimia. Sama päti hänen mukaansa kirkkokuntiin: alkuperäinen sanoma muuttuu ja vääristyy, kun ”mustakaavut” pääsevät huseeraamaan sen kimpussa. Mitkään ”ismit” eivät Juicelle käyneet, ei myöskään ateismi. ”Jumala on, vaikkei uskoisikaan”, hän kirjoitti kaksitulkintaisesti.

Juice Leskinen tunsi hyvin Raamattunsa. Esimerkiksi maailmalla kulkiessaan hän vertaili hotellihuoneissa eri käännöksiä toisiinsa. Hänen perhepappinsa oli piispa Paavo Kortekangas, joka suoritti vihkimiset, lasten kastamiset ja myös Juicen hautaan siunaamisen. Tuolloin hän sanoi: ”Minä tunsin aika herkän ihmisen. Jätämme hänet armollisen Jumalan käsiin.”

Filosofian tohtori Eija Komu kertoo Juice Leskisen laulutekstien uskonnollisesta problematiikasta otsikolla ”Kyllä Jeesuskin diggaa Tuomastaan” Someron vanhalla seurakuntatalolla keskiviikkona 27.4. klo 18. Tiskijukkana toimii kanttori Olli Salomäenpää. Tilaisuuden järjestää Someron seurakunta.