Key Ensemble konsertoi Someron kirkossa 13.5. kelo 19

Kirjoittaja Essi Torkkomäk… 12.05.2022 - 09:26:21

Turkulainen kamarikuoro Key Ensemble esiintyy Visa Yrjölän johdolla  Cathedral of Spring –konsertissa Someron kirkossa perjantaina 13.5. klo 19.00.

Kamarikuoro Key Ensemble lukeutuu harvoihin suomalaisiin ammattikuoroihin. Vuonna 2005 perustettu kuoro on tänä päivänä keskeinen vokaalimusiikin toimija Turun alueella ja laajemminkin Suomessa. Täyteläisestä ja vakuuttavasta soinnistaan kiitetty Key Ensemble yhdistää ohjelmistoa monipuolisesti ja luovasti renessanssista nykymusiikkiin. Kuoron kokoonpano vaihtelee tarpeesta ja tilanteesta riippuen pienyhtyeistä täysikokoiseen kamarikuoroon.

Key Ensemblen seitsemästä levystä useampi on voittanut palkintoja ja ansainnut myös kansainvälistä huomiota (mm. Contemporary A Cappella Recording Award (CARA) sekä Vuoden kuorolevy). Viime vuosina kuoro on myös julkaissut monipuolisesti erilaisia audiovisuaalisia sisältöjä omalla YouTube-kanavallaan.

Omien konserttiensa lisäksi Key Ensemble esiintyy ahkerasti festivaaleilla ympäri Suomen; esimerkkeinä mainittakoon Savonlinnan Oopperajuhlat, Turun, Naantalin, Korsholman sekä Kauniaisten Musiikkijuhlat, LuostoClassic, Tampereen Sävel, Urkuyö ja Aaria sekä Musik vid havet.

Kuoron ensimmäisenä taiteellisena johtajana toimi Ulf Långbacka, jonka jälkeen kuoroa johti pitkään Teemu Honkanen. Key Ensemble on tehnyt yhteistyötä myös muun muassa Atso Almilan, Justin Doylen, Heinz Holligerin, Matti Hyökin, Pasi Hyökin, Hannu Linnun, Leif Segerstamin, Jan Söderblomin, Kari Turusen sekä Krzysztof Pendereckin kanssa.

Ulkomailla kuoro on esiintynyt Ruotsissa, Virossa, Luxemburgissa sekä Kiinassa, jossa kuoro teki laajamittaisen kiertueen 2019. Yleisradio on ollut Key Ensemblen aktiivisimpia yhteistyökumppaneita jo useamman vuoden ajan ja kuoro on esiintynyt myös Radion sinfoniaorkesterin kanssa Helsingin Musiikkitalossa.

Kevätaiheisen konsertin nimikkoteos ja laajin teos Cathedral of Spring on tänä vuonna 50-vuotispäiväänsä viettävän Alex Freemanin sävellys vuodelta 2019. E. E. Cummingsin ja Robert Frostin teksteihin sävelletty teos saa Key Ensemblen toimesta Someron ja Turun ensiesityksensä. ”Kevään katedraalin” runot ovat maallisia rakkauden, kevään, luonnon ja leikin kuvauksia ja ylistyksiä, mutta Freeman on nimennyt teoksen osat messun viitekehyksen mukaisiksi saarnoineen ja Herran siunauksineen.

Konsertin avaava Claudio Monteverdin O primavera, gioventù de l'anno vie hetkessä kuulijan iloisen renessanssipolyfonian pyörteisiin, mutta (Jean Sibeliuksen kovin vihreänä kokemasta) F-duurimaailmasta huolimatta tulee madrigaalin tarinassa pian suru puseroon. Edvard Griegin kuvankaunis Våren on alun perin pianosäestyksellinen yksinlaulu. Leevi Madetoja sävelsi Kevätunta-laulun vaimonsa L. Onervan eli Hilja Onerva Lehtisen tekstiin. Madetoja rakensi teokseen unenomaisen ja mystisen tunnelman niin modaalishenkisellä kromatiikalla kuin dynaamisilla ja muunlaisilla tehokeinoilla. Kromatiikkaa löytyy vähintäänkin tarpeeksi myös Toivo Kuulan Kevätlaulusta V. A. Koskenniemen tekstiin. Tyylilleen uskolliseen tapaan Kuula kehittelee satsia välillä fuugamaisinkin kääntein. Fanny Hensel on jäänyt huomattavan paljon kolmisen vuotta nuoremman veljensä Felix Mendelssohnin maineen jalkoihin, ja joitakin hänen teoksiaan myös julkaistiin Felixin nimissä. Im Herbste, jossa kevään kauneutta muistellaan syksystä käsin, kuuluu Henselin Gartenlieder-sarjaan. Ranskalaisen renessanssisäveltäjän Clément Janequin’n mukaansatempaavan mestarillisessa chansonissa Le chant des oiseaux kuullaan monenmoisten lintujen liverrystä ja laulua. Chen Yi puolestaan on kiinalais-amerikkalainen nykysäveltäjä, jonka Spring Rain -teoksen teksti on muinaisen kiinalaisrunoilijan Du Fun runosta. Kuten Janequin’n teoksessa lintujen kohdalla, myös Spring Rainissa onomatopoeettisuus on vahvassa roolissa sateen ropinana. Frank BridgenThe Bee edustaa brittiläistä maallisten ja homofonisten a cappella -kuorolaulujen part-song-traditiota. The Bee on kuin chihuahua: pieni, reipas ja kovin söpö. Rafael Laethénin Keinu edustaa Suomen mittapuulla varhaista romantiikkaa. Keinun kaunis ja haikeakin runo on Aleksis Kiven Kanervala-kokoelmasta. Ruotsalaisesta Wilhelm Stenhammarista elää (ainakin tällä puolen Pohjanlahtea) huhuja, ettei häntä voisi nostaa Sibeliuksen ja Griegin rinnalle fennoskandinaavisten superkansallisromantikkojen joukkoon, mutta ainakin mikäli se on Vårnatt-teoksesta kiinni, niin huhut voidaan objektiivisesti kumota.

Piano-osuudet konsertissa esittää Juho Vanamo.

Konsertin toteuttaa Key Ensemble yhteistyössä Someron Kulttuurin ja Someron Seurakunnan kanssa. Ohjelmamaksu 15€.