Laskiaisrieha Havuharjun pulkkamäessä

Kirjoittaja Essi Torkkomäk… 09.02.2023 - 13:17:20

Perinteistä pidetään kiinni vaikka pulkkamäki vaihtuisi vesiliukumäkeen

Vuosi sitten Someron seurakunta ja kaupunki yhdistivät voimansa, ja järjestivät yhteisen Laskiaisriehan Havuharjun mäkeen. Tuolloin laskiaistapahtumaa vietettiin harmaassa tihkusateessa. Ihmiset eivät pelästyneet säätä, vaan tulivat ja osallistuivat. Onnistuneesta kokemuksesta rohkaistuneina hiihtolomaviikon tapahtumasta päätettiin luoda perinne.

Kaikkea voi suunnitella ja monenlaiseen valmistautua, mutta lumitilanne on se, mikä meille annetaan, toteaa pappi Lilli-Irmeli Hintsa. Jos saamme lunta, tapahtumaan kannattaa ottaa oma pulkka tai liukuri mukaan. Turvallisuusmääräysten mukaan meillä ei ole mahdollisuutta lainata mäenlaskuvälineitä.
Lumen puutteeseen tapahtuma ei kuitenkaan kaadu. Vaikka lunta ei tulisi, niin sytytämme nuotiot, tuomme mäen päälle lättytaikinat ja -pannut. Eläkkeensaajat grillaavat makkaroita, ja Someron Joensuun Martat tarjoilevat kuumaa juotavaa.

Jos jäätilanne sallii, kesäteatterin lähellä rannassa pääsee kokeilemaan talvikalastusta. Painionjokiyhdistys lainaa pilkkionget, lahjoittaa toukat, ja kairaa pilkkiavantojakin valmiiksi, lupaa Henna Juntunen Vesiensuojeluyhdistyksestä. Rantaan sytytetään nuotio ja tuodaan tarjoilut myös sinne. Mikäli jäälle ei ole asiaa, Painionjokiyhdistys järjestää muuta kalastukseen liittyvää tekemistä Havuharjun mäen päällä.

Havuharjun mäen päällä pääsee säässä kuin säässä kokeilemaan magneettipilkkiä, testaamaan taitojaan hiiren listijänä, osallistumaan tietokilpailuun, paistamaan vaahtokarkkeja ja kiertämään kynttiläpolun.

Toiveissa on, että riehassa pääsisi kokeilemaan niin lumimaalausta kuin lumiveistosten rakentamista. Mikäli sääolosuhteet tämän sallivat, niin Someron MLL:n naapuri&naapuri -toimintaan osallistuvat tulevat opastamaan lumitaiteen tekemiseen.

Olemme saaneet tapahtumaan mukavasti sponsoreita, joten päätimme seurakunnan, kaupungin ja Vesiensuojeluyhdistyksen kanssa hoitaa yhteistuumin loput kustannukset, jotta voimme tarjota koko Somerolle maksuttoman tapahtuman hiihtolomaviikkoon, kertoo Mira Teräväinen. Mikäli tämä tuntuu liian hyvältä, niin hyvän voi laittaa kiertämään. Tuomme nuotiopaikalle astian, johon voi halutessaan laittaa sellaisen rahan, jolla haluaa osallistua tämän vuoden yhteisvastuukeräykseen, jatkaa diakoni Heidi Sippo. Yhteisvastuukeräyksen tuotolla autetaan maailman heikoimmassa asemassa olevia ihmisiä katastrofien keskellä, sekä sovitellaan ja ratkaistaan nuorten väkivaltaa ja konflikteja täällä Suomessa.

Mäen päällä on pieni parkkialue, joka on varattu liikuntarajoitteisen saapumista varten. Tapahtuman varsinainen parkkialue ja ulkovessa löytyy Havuharjun kesäteatterin parkkipaikalta.