Armahtakaa

Kirjoittaja
Hartauden päiväys

Sunnuntain aiheena on Joh. 8:2-11  puhuu tuomitsemisesta, tekopyhyydestä ja armahtamisesta. ”Armo” on paljon puhuttu teema. Raamatun kohta kertoo aviorikoksen tehneestä naisesta, joka sen aikaisten lakien perusteella ansaitsi kivittämisen.  Lainopettajat ja fariseukset kysyivät Jeesukselta, mitä tulisi tehdä? Noudattaa lakia vai jättää noudattamatta? Kostonhimoinen joukko halusi saada Jeesuksen ansaan joko osoittaakseen hänen opetuksensa ristiriitaiseksi tai syyttääkseen lain noudattamatta jättämisestä. Heidän tekonsa oli laskelmoitavaa peliä ja tekopyhää. Todellisuudessa fariseuksia ei kiinnostanut rikos, vaan motiivina oli saada Jeesus ajettua umpikujaan.

Monissa maissa on onneksi poistettu lainsäädännöstä ” kivittäminen”, mutta edelleen sitä tapahtuu erilaisissa muodossa, julkista lynkkaamista ja yksittäisten henkilöiden ottamista silmätikuksi ja vihapuheen kohteeksi.  

Jeesuksen pysäyttävä vastaus on jäänyt elämään; ” Se teistä, joka ei ole tehnyt syntiä, heittäköön ensimmäisen kiven”.  Fariseusten täytyi mennä itseensä, eikä kukaan uskaltanut heittää kiveä. Naisen julkisesta häpäisemisestä Jeesus kääntää ajatukset tuomitsijoihin itseensä.  Jeesus kirjoitti hiekkaan. Tuomion vai viisauden ja totuuden sanoja? Mitä ikinä kirjoittikin, se sai heittäjät yksi toisensa jälkeen menemään pois. Jeesuksen sanat perustuvat Moosekseen lakiin (5Moos 17:7). Se oli merkki, että Jeesus tunsi lain jopa paremmin kuin lainopettajat. Hän osoitti, että myös tuomarit ovat saman lain alaisia.

Jeesus ei lähtenyt mukaan fariseusten peliin ja väkivaltaan, mutta ei myös kiistänyt syntiä.  Jeesus toi kolmannen vaihtoehdon, armahtamisen ja uuden mahdollisuuden elämään.

 

Kari Tynkkynen

Someron  srk.n nimikkolähetti, Viro