Kiitos

Kirjoittaja
Hartauden päiväys

Seuraava sunnuntai on 15. sunnuntai helluntaista, jolloin päivän psalmikin puhuu kiitollisuudesta. Jeesus auttoi aikanaan maan päällä useita ihmisiä ja kaikkia heitäkin tasavertaisesti. Hän paransi sokean ja spitaalisen. Kiitosta hän ei kuitenkaan kaikilta saanut. Ovatko ihmiset sitten kiittämättömiä, kun eivät jokaiseen asiaan sano kiitostaan?

Eivät ole. Kiitollisuutta ei tarvitse esittää suureen ääneen niin, että kaikki sen varmasti kuulevat ja kaikki huomaavat, kuinka kiitollinen ja huomaavainen ihminen on. Kiitollisuutta ovat pienet – jopa vaatimattomat – eleet, ilmeet ja sanat. Kun avaat toiselle oven, toinen tuskin heittäytyy polvilleen ja hoilaa kiitosta, vaan ennemminkin hieman nyökkää ja kiittää, usein jopa saattaa hieman hymyillä.

Itse koen, että kaikkein tärkeintä on jollain tavalla osoittaa omaa kiitollisuuttan. Tapa, jolla kiität, on täysin Sinun itsesi valittavissa. Myös toisten auttaminen ilman, että odottaa suurta kiitollisuutta, on tapa, jolla todistamme Jumalan sanaa elämässämme. Ihminen on kuitenkin eräänlainen välikappale Jumalan rakkaudelle ja välittämiselle. Välittämisen osoitusta voi olla yksinkertaisesti ovien avaamista, tavaroiden kantamisessa auttamista tai kuuntelemista ja puhumista.

Aina et saa kiitosta – se on karu totuus. Aina et kuitenkaan edes tajua saaneesi kiitosta. Pieni, vieno hymy saattaa kadota näkyvistäsi tai hiljainen kuiskaus lipsahtaa ohitsesi. Siksi muista myös kiittää ja osoittaa kiitollisuutta, kun niin on sopivaa. Jumalan kiittäminen tuskin on ainakaan huono aloitus.

Jani Norrby