Maailman valo

Joulu on Jeesuksen syntymäjuhla. Tässä pohjoisessa maassa tuo juhla sijoittuu keskelle vuoden pimeintä aikaa, jolloin päivä on vain kahden pimeän väliin jäävä hämärä. Valo on tärkeää. Voidakseen nähdä ihminen tarvitsee valoa. Kun valoa on vähän, nähdään vain harmaan sävyjä. Kaikki on tuolloin mustavalkoista. Vasta valo tuo värit ja vivahteet esiin.

Jeesus sanoi olevansa maailman valo. Tämä valo on kuitenkin erikoista valoa. Se ei ole suurimpien valonheittäjien ja kunnian valoa, vaan se kätkeytyy pienuuteen ja mitättömyyteen: köyhään eläinten karjasuojaan ja ristille, teloituspuulle. Siellä keskellä ihmiselämän raadollisuutta näkyy Jumalan kirkkaus. Jumala itse sitoutuu tähän maailmaan, sen uhanalaisuuteen ja haurauteen Jeesuksessa Kristuksessa, Vapahtajassamme. Maailman valon kirkkaus ei ole palvottavaa valoa vaan osallistuvaa valoa. Palvottavassa valossa pimeä maailma jäisi pimeyteensä katsomaan kaukana olevaa valoa, mutta osallistuvassa valossa valo tulee keskelle pimeyttä. Vain näin pimeys voi poistua. Yhtäkkiä elämästä löytyykin värejä ja vivahteita.

Jaakko Knuutila

Someron kirkkoherra