Myös maan päällä

Kirjoittaja
Hartauden päiväys

Vapusta on Suomessa tullut koko kansan riehakas kevätjuhla, varsinkin sen aatosta. Tällöin tahtoo unohtua, että se alkujaan oli työväestön kansainvälinen mielenosoituspäivä. Sitä on edelleen vappujuhlineen ja -marsseineen vaikka jälkimmäiset ovat kovin kutistuneet ja vähentyneet sitten loistopäiviensä. Tänä vappuna niitä ei taida olla ollenkaan.

Kun työväenliikkeen veteraanilta valtiopäiväneuvos Sakari Knuuttilalta kysyttiin, miten hän voi kristittynä toimia työväenliikkeessä, hän vastasi Isä Meidän sanoin: “Tapahtukoon sinun tahtosi myös maan päällä niin kuin taivaassa.”  Hän korosti, että Jumalan tahto toteutuu maan päällä meidän tekojemme kautta. Tämä oli tärkeä periaate myös Martti Lutherille. Sunnuntain toinen lukukappale toistaa samaa asiaa: “Lapseni, älkäämme rakastako sanoin ja puheessa, vaan teoin ja totuudessa.” (1. Joh. 3:18)

Nykyiseen virsikirjaan otettiin mukaan monia eri kirkon sisällä oleville ryhmille tärkeitä virsiä. Sen sijaan työväestölle rakas virsi numero 440 “Jo vääryys vallan saapi” jätettiin pois. Se oli pettymys, joka usein tulee esiin keskusteluissa.

Onneksi virsi on otettu runoilija Pekka Kivekkään uutena käännöksenä Heränneiden laulukirjaan “Siionin virret” numerolla 54. Siinä lauletaan: “Me saalistajat loimme maailman julman lain - nyt vaurautta voimme me koota vuorittain ... vaan köyhä muuta tuskin kuin rotta arvoton.” Kristuksesta: “sydämeensä sulki hän köyhät sorretut.”

Lukukappaleessa sanotaan edelleen “Rakkaat ystävät, jos sydämemme ei meitä syytä, me voimme rohkeasti lähestyä Jumalaa. Ja mitä pyydämmekin, sen me häneltä saamme, koska noudatamme hänen käskyjään ja teemme sitä, mikä on hänen mielensä mukaista. (1. Joh. 3:21-22)

Tapio Lampinen
professori, teol.tri