Olennaista?

Kirjoittaja
Hartauden päiväys

Muiden auttaminen on monen mielestä elämäntehtävä ja kenties jopa eräänlainen tarkoitus elämälle. Muita voi auttaa erilaisin tavoin – voi lahjoittaa hyväntekeväisyyteen, tehdä vapaaehtoistyötä, rukoilla muiden puolesta, kuunnella tai kenties vain olla. Muiden auttaminen ei ole kovinkaan kaukana pienestä ihmeestä, eikä se useimmiten edes ole suurikaan vaiva. Ja auttamisestakin tulee hyvä olo niin avun vastaanottajalle kuin sen antajallekin.

Edeltävän sunnuntain evankeliumissa puhutaan Martasta ja Mariasta. Jeesus oli heillä kylässä, ja Maria oli kunnostautunut kuuntelemalla Jeesusta, kun taas Martalla oli kädet täynnä töitä vieraita palvellessaan. Martta kysyi Jeesukselta, että eikö tätä häirinnyt se, että hän joutui tekemään kaikki työt sillä välin, kun Maria kuunteli Jeesusta. Tähän Jeesus vastasi: “Martta, Martta, sinä huolehdit ja hätäilet niin monista asioista. Vain yksi on tarpeen.” Ei Jeesus tarkoittanut sitä, etteikö olisi oikein huolehtia vieraista, mutta hän kehotti Marttaa keskittymään vain juurikin siihen olennaiseen.

Mikä sitten on olennaista? Olennaista on muistaa se, että Jumala pitää meistä ja meidän tarpeistamme huolen ja näin vapauttaa meidät tekemään hyvää lähimmäisillemme. Erityisesti tällaisena aikana, kun elämme pandemian keskellä, olisi ehkä hyvä hetki soittaa ystävälle, kysellä kuulumisia tai vaikka käydä kylässä (turvavälejä) noudattaen. Ehkäpä unohtaisit kaiken kiireen ja murheen hetkeksi, ja antaisit hetken ystävällesi? Kuten 1300-luvulla elänyt runoilija Rumi on kirjoittanut: “Sielulle on annettu korvat kuulemaan asioita, joita mieli ei voi ymmärtää.” Ehkä tänään olisikin hyvä päivä käyttää sielusi korvia?

Jani Norrby
Someron seurakunta