Peili

Oletko joskus leikkinyt peili-nimistä leikkiä? Yksi leikkijöistä on peili, joka seisoo selin muihin. Toiset asettuvat lähtöviivalle tietyn matkan päähän peilistä ja yrittävät liikkua kohti peiliä. Peili kääntyy silloin tällöin, yllättäin, liikkujiin päin. Jos peili huomaa jonkun liikkuvan, tämä joutuu palaamaan takaisin lähtöviivalle. Se, joka ensimmäisenä ehtii koskettamaan peiliä ja huutamaan oman nimensä on seuraava peili.

Peili on arkinen kapistus kotonakin. Peilistä katsoo välillä melko mukiin menevän oloinen tyyppi, mutta välillä sieltä heijastuu kuva maailman surkeimmasta tai omasta mielestään kamalimman näköisestä tapauksesta. Riippuu päivästä, tapahtumista ja mielentilasta mitä sieltä näkyy.

Kristitylle Raamatun sana on peili, jota lukemalla voi nähdä oman peilikuvansa. Tulevan sunnuntain Raamatun tekstit ja kirkkovuoden kalenterin kuvailu kertovat seuraavaa: Kristitty on Vapahtajan lähettiläs, ”Kristus lähimmäiselleen”. Jeesus julisti, että Jumalan valtakunta on lahja. Hän lupasi syntien anteeksiantamuksen kaikkein syntisimmillekin. Jeesus lähettää omansa maailmaan todistamaan tästä armosta ja palvelemaan ihmisiä hänen nimessään.

Kun luen tämän, pysähdyn peilikuvani äärelle. Miten olen toiminut tämän sanoman valossa? Olenko osannut olla Kristus lähimmäiselleni?  Palvellut toisia hänen nimessään, osannut todistaa armosta ja syntien anteeksiantamisesta?  Olenko ottanut lahjan vastaan ja jakanut sen eteenpäin? Vai olenko vain pitänyt tiedon itselläni taikka unohtanut sen itsekin?

Peilistä katsoo useimmiten sellainen tyyppi, joka on vaatinut toisilta enemmän, kuin on osannut itse antaa. Tuominnut ja arvostellut toisia, enemmän kuin kiittänyt ja kannustanut. Tästä huolimatta Raamatun ja Jeesuksen viesti on se, että hän on kutsunut minut ja sinut lähettilääkseen, korviksi, suuksi ja käsiksi tähän maailmaan ja hetkeen. Jeesus ja Raamatun sana ovat meille peili, jonka kanssa peilileikki on mahdoton voittaa. Peili, joka palauttaa meidät lähtöruutuun joka kerta. Lähtöruudusta saamme kuitenkin aina armoon turvaten aloittaa uudelleen. Olla Jeesuksen lähettiläinä arjessa, sen iloissa ja suruissa, juuri sellaisina kuin olemme.

Katri Tuori, diakoni

Someron seurakunta