Perheonnea

Kirjoittaja
Hartauden päiväys

Minulla on edelleen tallessa vanha lumisadepallo, jonka olen saanut joskus lapsena joululahjaksi. Sen vieteriä voi vääntää ja musiikki helähtää ilmoille. Se vähän narisee ja valittaa jo, mutta toimii kuitenkin. Pallon sisällä on perhe luistelemassa. Äiti, isä, poika ja tytär kiertävät luistinrataa, lumen hiljaa leijaillessa ympärillä. Perheen koira katselee joulukuusen vierellä tätä perheonnea. Aika tyypillinen perheidyllin malli, jota pienet tytöt ja pojat saavat lumisadepalloista tai satukirjoista tarkastella.

 Tästä mallista, jossa on äiti ja isä ja heidän lapsensa, on käytetty nimeä ydinperhe. Eri sukupuolta olevat aviopuolisot ja heidän yhteiset lapsensa muodostavat todellisuudessa hyvin kapean määritelmän perheestä. Miten perhe pitäisi sitten määritellä? Joku on joskus määritellyt, että perhe on se joukko, joka syö samasta jääkaapista.

Suomen kieli etsii jatkuvasti uusia sanoja, joilla sanottaisi monimuotoisia perhemalleja, joita meillä on. Meillä on esimerkiksi uusperheitä, sateenkaariperheitä, yksinhuoltajaperheitä ja perheitä, joissa on monta sukupolvea tai perheitä, joissa ei ole lapsia. Evankeliumia lukemalla kohtaamme yhden perhemallin, joka myös poikkeaa ydinperhemallista: Jeesus syntyi avioliiton ulkopuolisesta raskaudesta ja hänellä oli kasvatti-isä.

Koti ja perhe ovat jokaiselle tärkeitä asioita. Toisinaan koti ja perhe eivät ole samassa osoitteessa. Lapsesi ei välttämättä asu samassa kodissa arkea kuin sinä, mutta se ei tee teidän perhettänne yhtään vähemmäksi. Perheen ei tarvitse elää jossain paikassa, vaan se on Jumalan tarkoittama rakkauden tila. Vanhemmat saattavat erota, mutta vanhemmuudesta ei erota. Perhe ja siinä oleva rakkauden voima kantaa meitä ja etsii eri teitä ilmaisuilleen. 

Yksinäisyyden tunne on kipeä asia iästä riippumatta. Yksin eläminen voi kuitenkin olla myös tahdottua ja valittua. Yhden hengen talouksilla on useimmiten myös perhe. Ketkä sen muodostavat, vaihtelee kunkin kohdalla. Jumala rakastaa ihmistä niin, että antaa ihmisen rakastaa. Me saamme kumppanin ja perheen lahjana. Perhe synnyttää rakkautta ja perheessä syntyy rakkautta. Se, mikä perhe on, ei ole kevyen määritelmän takana. Perhe ei ole vain yhteinen jääkaappi, eikä se ole vain ydinperhemalli. Perheitä on monenlaisia.

Luomiskertomuksessa Eeva luotiin Aatamin kumppaniksi tai avuksi. Me kaikki synnymme edelleen toistemme avuksi ja kumppaneiksi. Kumppanimme löydämme ehkä joskus. Läheisiämme löydämme joka päivä ympäriltämme. Kenet sinä olet valmis ottamaan perheeseesi?

 

Kira Knuutila

seurakuntapastori