Syvää vettä

Kirjoittaja
Hartauden päiväys

Reilu viikko sitten aurinko paistoi kauniisti tyynelle Salkolan järvelle. Aktiiviset kyläläiset olivat kantaneet penkit rantaan, keittäneet kahvit ja puuhanneet tarjottavat. Siinä veden äärellä luin Raamatusta, miten Jeesus käveli myrskyävän Gennesaretinjärven päällä, tuli hätääntyneiden opetuslasten vierelle, sai Pietarinkin kokeilemaan, miten vesi kannattelee, ja lopulta Jeesus tyynnytti myrskyn. Tämä tapahtui ja kirjoitettiin muistiin, jotta uskomme voisi vahvistua.

Aallot nousevat korkeiksi erityisesti matalikkojen päällä. Kun tsunamit ovat 2000 luvulla iskeneet, kokeneet kalastajat ovat suunnanneet matalilta rannoilta kohti ulappaa ja syvää vettä. Siellä aallot ovat loivempia. Myrsky vesilasissa kertoo siitä, miten mittasuhteet katoavat. Kun puuttuu syvyys, tunteet voivat nousta yli äyräiden. Pienistä asioista voi vyöryä suuria ja hämmentäviä tapahtumaketjuja, joita ei enää saa pysäytettyä.

Jeesus sanoi ”Etsikää ennen kaikkea Jumalan valtakuntaa ja hänen vanhurskasta tahtoaan.” Sen ohjeen varassa elämään löytyy sellaista syvyyttä, että aallot eivät pääse nouseman ylivoimaisen suuriksi. Syvyys tuo mukanaan rikkauden, jota ei voi numeroina arvioida, ja levollisuuden jonka keskellä saa kokea olevansa täysin turvassa. Jumalan valtakuntaa etsiessä on aikaa pysähtyä toisen ihmisen vierelle, katsoa silmiin ja kuulla hänen tarinansa. Silloin voimme oivaltaa jotain myös itsestämme ja Jumalasta.

Lilli-Irmeli Hintsa
pappi